Ondanks dat er zakelijk heel veel teksten worden geschreven met een computer heeft vrijwel elke werknemer nog wel een pen bij zich. Dat is gemakkelijk om ergens een paraaf op te zetten, een snelle aantekening te maken, of om er tijdens een vergadering mee te tekenen. De pennen die hiervoor worden gebruikt zijn meestal een goedkope rollerball of balpen. Alleen voor officiële gelegenheden wordt nog wel een vulpen gebruikt. Als een bedrijf indruk wil maken laat het de vulpennen graveren die bij de ondertekening van een contract worden gebruikt.

Pennen als beursgadget

Kennelijk zit het belang van het bij je hebben van een pen nog wel heel diep in ons DNA. Immers, tijdens beurzen worden duizenden pennen weggegeven als reminder aan het beursbezoek. Dat kunnen hele goedkope pennen zijn met een opdruk. Maar bedrijven die voor een langere tijd in het geheugen van de klanten willen blijven zitten geven een Parker met naam weg. Het model dat daarvoor wordt gekozen is de Parker Jotter. Dit legendarische model blijft het jarenlang doen. Elke keer dat de pen wordt gebruikt zal de eigenaar de naam zien van het bedrijf waar hij tijdens die beurs is geweest.

Luxe pennen als relatiegeschenk

Ondanks dat schrijfgerei in de praktijk dus niet zoveel wordt gebruikt, is een pennenset ook nog steeds een populair en gewaardeerd relatiegeschenk. Zo’n cadeau zal niet snel worden weggegooid, vooral niet als het om een kwalitatief mooie pennenset gaat. Als het relatiegeschenk ook nog een persoonlijk tintje moet hebben, wordt er vaak gekozen voor gegraveerde Cross pennen. De pennen van dit merk staan bekend vanwege hun schrijfgemak en het onverwoestbare mechaniek om de stift naar binnen en buiten te draaien. De pennen van Cross zien er daarnaast fraai afgewerkt en luxe uit.

Schrijven kan overal

Het is op zich jammer dat het leren schrijven in het primair onderwijs minder aandacht krijgt dan in het verleden. Schrijven met een pen zorgt ervoor dat je de discipline aanleert om eerst na te denken over hetgeen je wilt opschrijven. De consequentie daarvan is, dat een met de pen geschreven stuk doorgaans wat structuur betreft beter in elkaar zit dan een verhaal dat op een computer is geschreven. Dat is een verdienste die veel tijd kan besparen in het bedrijfsleven. De enorme lappen met warrige teksten die daar worden geproduceerd zijn echt niet altijd nodig.

Taal- en spelfouten

Het nadeel van het schrijven van teksten op een computer is, dat de schrijver volledig vertrouwt op een spellingscontrole. Dat is niet terecht, want zakelijke teksten bevatten meestal nog erg veel spel- en taalfouten, vooral in voltooid deelwoorden. Er gaan stemmen op om die fouten maar gewoon te accepteren omdat een taal levend moet zijn. De echte puristen zijn het daar niet mee eens. Zij weten dat iemand die vaak met een pen schrijft over een grotere woordenschat beschikt en aanzienlijk minder taalfouten maakt. Zij bepleiten daarom om het dagelijks gebruik van papier en schrijfgerei te stimuleren.